Aktuális hírek

Swing és szerelem az Orpheum Madamstól

Újabb hangulatos koncert várja a zenerajongókat a Bencs Villában, reményeink szerint a parkban, a platánfák árnyékában: augusztus 24-én, kedden 19.30-tól az Orpheum Madams szórakoztatja a nagyérdeműt. A hamar népszerűvé vált formáció fellépése garantáltan elvarázsolja majd a közönséget.

Talán többen emlékeznek rá, hogy Orpheum Madams néven 2019 nyarán új zenekari formáció tűnt fel a vokális jazz szempontjából addig fehér foltnak számító Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A jeles alkalomra éppen a Bencs Villában került sor, a debütálást később számos sikeres fellépés követte, legutóbb július utolsó napján a Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytér szabadtéri színpadán, telt ház előtt.

„Egyetemista koromban füstös kocsmákban képzeltem el magam: színházi próbák után még elmegyek egy ilyen helyre, és fáradtan, de nagy szeretettel éneklek. Lehet, még arra is sor kerül, hogy alakítok egy zenekart!” – nyilatkozta korábban Nyomtató Enikő színművész, akinek életútja Sepsiszentgyörgytől a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen át vezetett Nyíregyházára és több zenés darabban is fellépett már, hiszen az éneklés is lételeme. Egy premierbuli alkalmával, valamikor 2018 vége felé a Móricz Zsigmond Színház színészbüféjében merült fel benne az ötlet, hogy kollégájával, a Shakespeare Színi Akadémián végzett Dézsi Darinkával közös zenés produkcióba kellene fogniuk. Darinka musical szakon végzett, gyerekkora óta szerelme az éneklés: a templomi liturgiák, a musical és operett világa mellett a punk és alternatív szcénákban is kipróbálta magát, később a világzene és a jazz irányába fordult az érdeklődése. Párjával (ma már férjével), Karap Zoltán gitárossal akkor már négy éve koncerteztek rendszeresen a CarPEDIGnem nevű közös zenekarukkal. A beszélgetés eredményeképp fél év múlva összeállt a csapat, ami jóval túlszárnyalta a várakozásokat.

Az új zenekari álom szövögetéséhez örömmel csatlakozott egy harmadik színésznő is Kosik Anita személyében, akit szintén már gyerekkorában rabul ejtett annak a csodának az érzése, milyen is az, amikor az édesapa gitárjával az ember maga köré vonzza a többieket. Később a zenei szenvedély a Kőbányai Zenei Stúdión át a Színház-és Filmművészeti Egyetemig repítette, onnan pedig a Móricz Zsigmond Színház társulatához, ahol a prózai darabok mellett nagy kihívást jelentő énekes szerepformálásaival is kivívta a közönség és a szakma elismerését. Megalakult tehát az Orpheum Madams, amelynek repertoárja a swing, a bossa nova, a sanzon és a zenés színházi irodalom remekműveit tálalja egyfajta utazó színházként a publikum elé.

2019. áprilisában, amikor az első koncert időpontját beírták a naptárba, már 7 fős formációban próbáltak. A dobok mögött Papp Csaba ült, a nagybőgőt Simon László pengette, akit druszája, a klarinétművész Ignácz László hozott be a bandába, s akivel régóta ismerik egymást a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karáról, gitáron a már említett Karap Zoltán kísért.

A hónapokon át tartó lázas próbák után első, bemutatkozó koncertjüket a nyíregyházi Bencs Villában adták, melyet csak egy mátészalkai bemelegítő buli előzött meg.

Az élet gyakorta hoz magával változásokat, nincs ez másként a zenekarokkal sem. Napjainkban az Orpheum Madams az alábbi felállásban lép fel: Dézsi Darinka, Nyomtató Enikő és Maródi Tímea (ének), Szántó Sándor (dobok), Horányi Tamás (zongora), klarinéton továbbra is Ignácz László, nagybőgőn Simon László, gitáron Karap Zoltán játszik

A swing-korszak ikonikus dalai hangzanak majd el a három énekesnő és az öttagú zenekar tolmácsolásában. Tisztelgés Irving Berlin, Cole Porter, Duke Ellington, és más sikerszerzők előtt, akik a füstös jazzkocsmák és a Broadway között keresték, vagy találták meg a szerelmet. Emlékezés a békeidőkre, a női énekes géniuszokra: Ella Fitzgeraldra, Billie Holiday-re, Sarah Vaughanre, és persze a legendás The Andrews Sistersre.

 

Mivel  a Bencs Villában tartott koncertekre mindig rendkívül nagy az érdeklődés, ezért érdemes időben megvenni a jegyeket!

Jegyek személyesen a Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodájában és a Bencs Villában válthatók nyitvatartási időben, továbbá online a Móricz Zsigmond Színház weboldalán.