Aktuális hírek

Október a Bencs Villában

A törzsközönség tagjai már tudják, októberben is változatos programok várják keddenként az érdeklődőket a Bencs Villában: zene, színházi beszélgetés, irodalom, stílus és divat szerepel a kínálatban.

2021. október 5. (kedd) 17.30

BENCS ZENÉS ESTEK - No Dress Code Acoustic koncert

Október 5-én a zenéé lesz a főszerep: közkedvelt slágerek, édes dallamok, jókedv, és felhőtlen szórakozás vár a villa látogatóira a No Dress Code Acoustic jóvoltából.

Az együttes 2016 nyarán alakult, tagjai a nyíregyházi zenei élet ismert figurái, korábban több zenekarban zenéltek már együtt. Céljuk az akusztikus zene népszerűsítése. Olyan ismert és kevésbé ismert dalokat játszanak, melyeket maguk is szívesen hallgatnak, de repertoárjukból nem maradhatnak ki saját dalaik sem. A közös zenélés minden pillanatát élvezik, ezt az érzést igyekeznek a közönséggel is megosztani. Kik ők? Tóth Pál (basszusgitár); Turcsán András (cajon, ütőhangszerek); Szabó István (zongora); Szőke Zsolt (gitár); Molnár ZsuZsanna (ének, vokál); Várhegyi Tamás (ének, gitár).

 

2021. október 12. (kedd) 17.30

BENCS TÖBBSZEMKÖZT – Széles Zitával

Gyermekkori álma vált valóra azzal, hogy színész lett. 2001-ben az a vágya is teljesült, hogy a Móricz Zsigmond Színház társulatához tartozzon. Kedvenc műfaja a tragikomédia, fontosnak tartja a humort. Széles Zita Fehérgyarmaton született, az általános iskolát viszont már Dunakeszin kezdte, de a szíve vissza-visszahúzta szülőföldjére. A nyíregyházi színház bűvkörébe színművészeti főiskolásként került, amikor megnézte a Szász János rendezte Ványa bácsit. Innen eredeztethető titkolt álma, hogy a nyíregyházi társulat tagja legyen. Az álmok gyakorta valóra válnak: a diploma után egy évvel, 2001-ben Tasnádi Csaba igazgató szerződtette, az idén pedig húszesztendős társulati tagságát ünnepelheti színházunk kedvelt művésze. Október 12-én Kováts Dénes, a Többszemközt estek házigazdája szerepeiről, a színpadi- és színészlét örömeiről és nehézségeiről, szerepekről, anyaságról és a színház varázsáról is faggatja Széles Zitát.

 

2021. OKTÓBER 16. (SZOMBAT) 16:00

Író-olvasó találkozó, HÁTRAARC könyvbemutató – Verebes Istvánnal

Október 16-án kedden Verebes István HÁTRAARC c. könyvének író-olvasó találkozójára várjuk szeretettel vendégeinket a Bencs Villába.

"1993 előtt, már az ötödik X-ben járva nem gondoltam volna, hogy Nyíregyháza életem legfontosabb fordulópontjának helyszíne lesz. Itt alakultam mássá a városban, hogyan és miért, arról is szívesen vallok majd helyben Gajdos László és István István társaságában."

 

2021. október 19. (kedd) 17.30

BENCS IRODALMI ESTEK – 1000-szer Júlia

A 39 évesen, szörnyű kínok között meghalt Szendrey Júlia alakját idézik meg az esten, naplóinak, verseinek és leveleinek segítségével. Ki volt ő? Múzsa? A nemzet özvegye? Petőfi szerelmének elárulója? Tehetséges író? Ügyes műfordító?

 „Apám azt mondta, hogy én boldogtalan leszek Sándor mellett. Asszonynak még nem adatott olyan boldogság, mint amit én éreztem, mikor együtt voltunk Sándorommal. Királynője voltam, imádott engem és én imádtam őt. Mi voltunk a legboldogabb emberpár a világon s ha a végzet közbe nem szól, ma is azok volnánk” – fogalmazta meg Szendrey Júlia halálos ágyán atyjának szóló levelében.

A Horváth Árpáddal kötött házassága miatt gyakran megbántott, Arany János által is elítélt, sokat szenvedett nőt, megalázott asszonyt és vívódó költőt mutatja be az emlékesten Nyomtató Enikő színművész (Szendrey Júlia szerepében), Karádi Zsolt (szerkesztő, rendező) és Kováts Dénes (moderátor). Ki volt valójában Szendrey Júlia? Az est során talán választ kapunk a kérdésre.

 

2021. október 26. (kedd) 17.30

A ruha (is) teszi az embert – Stílusikonok titkai

A stílus és a divat kerül a figyelem fókuszába október végén a Bencs Villában, ahol újabb témával jelentkezik Koncz Veronika, a közkedvelt és avatott stílus és protokoll szaktanácsadó, akivel stílusikonok titkairól is beszélget az est házigazdája, Kováts Dénes.

Törzsközönségünk már tudja, képekkel gazdagon illusztrált beszélgetés részesei lesznek az érdeklődők, melynek során hasznos tanácsok, megszívlelendő tudnivalók és érdekes példák, történetek egyaránt elhangzanak a Bencs Villában.  Koncz Veronika és a házigazda ezúttal „a ruha (is) teszi az embert” témakört járja körül, így szó lesz a belbecs és külcsín összhangjáról; arról, hogyan jelenül meg érzelemvilágunk és viselkedésünk az öltözködésben; illetve hogy az öltözködés befolyásolhatja-e viselkedésünket. A beszélgetés témája lesz az is, hogy énképünk, önbecsülésünk miként hat öltözködésünkre és viselkedésünkre.

Lehetünk-e mi is stílusteremtők? Hogyan találhatjuk meg egyéni stílusunkat? Egyebek között ezekre a kérdésekre is választ kapnak az érdeklődők. Izgalmas kulisszatitkok, hasznos tanácsok, stílus- és viselkedési tudnivalók várják a Bencs Villa közönségét, férfiaknak és hölgyeknek egyaránt kihagyhatatlan!

 

Novemberi előzetes:

A tervek szerint november 9-én Boldizsár Ildikó író, mesekutató, meseterapeuta lesz a Bencs Villában Kováts Dénes vendége.

 

Jegyek személyesen a Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodájában és a Bencs Villában válthatók nyitvatartási időben, továbbá online a Móricz Zsigmond Színház weboldalán.
 

Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyiroda, Nyíregyháza, Színház u. 2.
(hétfőtől péntekig 9-17 óráig) +36-42-507-006, +36-30-303-2875, +36-20-233-2926,
szervezes@moriczszinhaz.hu

Bencs Villa, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54.,
(hétfő és csütörtök kivételével minden nap: 10-17 óráig), +36-20-461-4551
info@bencsvilla.hu