Aktuális hírek

Egy nő, több mint csak asszony

„Engemet Sándorom emléke és oly sokszor kigunyolt olvasmányaim, de mindenekelőtt szivem arról világositottak fel, hogy egy nő, több mint csak asszony…” Az a Szendrey Júlia vetette papírra e sorokat, akit október 19-én idézünk meg a Bencs Villában.

Sokan nem tudják, ki is volt valójában Szendrey Júlia. Többnyire csupán Petőfi múzsájának tekintették, mások tehetséges íróként és műfordítóként ismerték, többek szemében Petőfi szerelmének elárulója volt.  

Emlékezésünkben a jelentős magyar költő özvegyét: a sokat szenvedett nőt, a megalázott asszonyt, a vívódó költőt verseinek és leveleinek segítségével mutatjuk be október 19-én, kedden 17.30-tól. Szendrey Júlia szerepében Nyomtató Enikő színművész, közreműködik a forgatókönyvíró-rendező Karádi Zsolt és az est moderátora, Kováts Dénes.

Halálos ágyán így írt Júlia:

„Ugy sem számolok én többé boldogságra, gyönyörökre e világon, nem számolok annyival inkább, mert nem hiszem, hogy e borzasztó bajból kigyógyúlva, valaha még egészséges lehessek. De annál inkább érzem ez elhagyatottságot, ez egyedüliséget, midőn legnagyobb kinaimban majdnem tehetelen gyöngeséggel, egészen csak idegen, fizetett cselédek martaléka vagyok, kik csak azért maradnak mellettem, hogy felhasználják tehetlenségemet, lophassanak, zsarolhassanak, s a mellett átkoznak és káromolnak, s csak halálomat lesik, hogy végkép kirabolhassanak. Ilyen most az én életem, s ki tudja, ily körülmények között nem leszek-e áldozata egyik vagy másik szivtelen és készakarva történő boszantásainak.”

A Bencs Irodalmi Estek következő, hiánypótlónak is bátran nevezhető műsora minden bizonnyal nagy hatást gyakorol majd a lelkekre. Jöjjenek, nézzék-hallgassák meg!

Jegyek:

Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyiroda,
Nyíregyháza, Országzászló tér 6.
Tel.: 06-42/507-006, 06-20/233-2926, (csak hétköznap),
szervezes@moriczszinhaz.hu

 

Bencs Villa, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54. ,
Tel.: 06-20/461-4551
(hétfő és csütörtök kivételével minden nap),
info@bencsvilla.hu

Online: https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/bencs-estek-1000-szer-julia-115966