Visszapillantó

Zseni a villában

Zseni járt augusztus 29-én a Bencs Villában, ahol telt ház előtt idézték meg Karinthy Frigyes életét, munkásságát. Kosztolányi Dezső fogalmazott így barátjáról: „Ez a marha volt közöttünk az egyetlen zseni…”. A Karinthy est szereplői osztották a költő véleményét.

Krúdy Gyula, Ady Endre és Márai Sándor után érkezett a Bencs Villába Karinthy – ezúttal is Karádi Zsolt tanár úr dramaturgiájával, rendezésében és közreműködésével. A pódiumon István István színművészt láthatta a közönség Karinthy szerepében (kedvenc magyar íróját alakíthatta!), a sokoldalú szerző és kortársai írásainak tolmácsolásában közreműködött Pregitzer Fruzsina színművész és Kováts Dénes, utóbbi az est moderátora is volt.

Karinthy hallatlanul gazdag életműve számtalan meglepetést tartogat, így a beszélgetések, versek, szemelvények segítségével megemlékeztek róla mint legendás paródiaszerző és kabarétréfák kaján mosolyú alkotója, továbbá mint költő, publicista és filozófus. Megidézték a szerelmes férfit és az agyműtétjét művészi alapanyagnak tekintő írót is.

Humoros és egyben elgondolkodtató esten találkozhatott a közönség Karinthy Frigyessel, a siker nem is maradt el. A folytatásról annyit sikerült megtudnunk: novemberben Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni szerelme és munkássága lesz a téma.

 

*

Szeptemberben a Bencs Villa programjai visszatérnek a régi kerékvágásba – és a korábbi kezdési időponthoz. Szeptember 3-án, kedden 17.30-tól a Többszemközt estek következő rendezvényén Závada Péter költő, drámaíró, színpadi szerző, zenész lesz a villa vendége. Szó lesz Akkezdet Phiairól, verseiről, színházról, a szövegírás könnyűségeiről és nehézségeiről, s arról - lévén, hogy édesapja Závada Pál Kossuth-díjas író - hogy pályáján előny vagy hátrány-e a Závada név. Várjuk a színház- és irodalombarátokat, s az Akkezdet Phiai rajongóit!

 

Jegyek kaphatóak:

Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyiroda

Nyíregyháza, Országzászló tér 6.

Tel.: 06-42/507-006, 06-20/233-2926

(csak hétköznap)

Bencs Villa, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54.

Tel.: 06-20/461-4551

(hétfő és csütörtök kivételével minden nap)

Online:

http://www.moriczszinhaz.hu/p/online-jegyvasarlas.html