Visszapillantó

Viharos koncert a villában

Szó szerint viharos koncert helyszíne volt augusztus 24-én a Bencs Villa udvara, hiszen az Orpheum Madams fellépését a hideg mellett erőteljes szél is kísérte. Olyannyira, hogy olykor a röpködő kották után kellett szaladgálni. A zene keltette hangulat viszont remek volt.

Deja vu érzésünk lehetett, idézzük hát fel az előzményeket, korabeli visszapillantónkat!

„Ha 2019. július 23-án Bencs Kálmán polgármester úr bepillantott volna a villa szalonjába, nem hitt volna a szemének, hiszen talán csak a budapesti Orpheumban láthatott hasonlót. Három díva, négy zenész, zsúfolásig megtelt terem, még a teraszon és a folyósón is lelkes, tapsoló-éljenző közönség. Ez a hatalmas érdeklődés egy újabb villa-beli különlegességnek s egy új nyíregyházi zenei formációnak, az Orpheum Madamsnak és zenésztársaiknak szólt. Bemutatkozó koncertjük szó szerint fergetegesre sikerült a Bencs Villában. Sajnos az időjárás nem fogadta kegyeibe a szervezőket, akik kénytelenek voltak a kert helyett a szalonban megrendezni az eseményt, de a másfél órás, remek hangulatban zajlott zenei csemege vélhetően mindenkit kárpótolt a kényelmetlenségekért.”

 

A debütálás a siker mellett az időjárás miatt is emlékezetes lett, s ezúttal, bő két évvel később sem volt másként – csak már nem lehetett átszerelni a beltérbe az eseményt. A jelenlévő közönség a zord idő ellenére is hősiesen kitartott, miként a három, vékony fellépőruhás énekesnő és a zenészek is. Jó hangulatból, csodás énekhangokból, remek dalokból, virtuóz zenészekből nem volt hiány, pedig a klarinétost beugróként helyettesítő szaxofonosnak, Furman Máténak alig másfél napja volt arra, hogy megismerje-megtanulja a repertoárt.

A swing-korszak ikonikus dalaiból hangzott el néhány három énekesnő és egy öttagú zenekar tolmácsolásában, tisztelgés Irving Berlin, Cole Porter, Duke Ellington, és más sikerszerzők előtt, akik a füstös jazzkocsmák és a Broadway között keresték, vagy találták meg a szerelmet, emlékezés a békeidőkre, a női énekes géniuszokra: Ella Fitzgeraldra, Billie Holiday-re, Sarah Vaughanre, és persze a legendás The Andrews Sistersre.

Sweet Georgia Brown, Je ne veux pas travailler, Bei Mir Bist Du Schön, Tu Vuo' Fa' L'Americano, Je veux – és mások, megannyi szép, remek dal, vastapsos siker. Ilyen volt az Orpheum Madams legutóbbi, koncertje a Bencs Villában Dézsi Darinka, Nyomtató Enikő, Maródi Tímea (ének), Szántó Sándor (dobok), Horányi Tamás (zongora), Furman Máté (szaxofon), Simon László (nagybőgő) és Karap Zoltán (gitár) tolmácsolásában.

A vastaps a rossz időjárás ellenére kitartó közönséget is megillette.

Legközelebbre langymeleg, kellemes időt kérünk, legfeljebb lágy szellőfuvallattal…

 

A fotó illusztráció, a Szindbádban tartott fellépésen készült.