Visszapillantó

Vérbeli drámák a Villában

Varga Tamás: A leves című drámatrilógiáját mutatják be november 15-én, 14.30-tól a Bencs Villában, a szerzővel Döme Szabolcs író beszélget.

Varga Tamásról és drámáiról így írnak egy recenzióban:

 „Varga Tamás drámái vérbeli kamaradarabok. Néhány szereplőt mozgató szövegek, melyeknek cselekménye egyetlen helyszínen, valós időben bontakozik ki. Helyzeteik és figuráik ugyan ismerősek lehetnek az amerikai zsánerfilmekből, ezekben a szövegekben semmi sem az, aminek először látszik. Bár kezdetben minden világosnak, érthetőnek és logikusnak hat, a végkifejlethez közeledve egyre több szokatlan, értelmezhetetlennek tűnő elem jelenik meg, hogy aztán egy nem várt fordulat teljesen újraértelmezze a korábbi cselekvésmozzanatokat.

Varga Tamás trilógiájának központi kategóriája a bűn és a bűnhődés. Főszereplői pedig olyan ismerős, hétköznapi figurák, akiknek vétkeivel a szerző – e dramatikus világok mindenható alkotója – csak az utolsó pillanatokban szembesít bennünket. A kötet szövegei izgalmas színfoltjai a kortárs magyar drámairodalomnak. Láttató erejű filmszerűségüknek, megfejtésre váró titkaiknak és üdítően fekete humoruknak köszönhetően sokáig az olvasóval maradnak.” (Oláh Tamás)

 

Varga Tamás 1976-ban született Zentán. Első, A kalitka című drámáját amatőr színészként írta, és Zentán rendezte meg. Ezt követően felvételt nyert az újvidéki Művészeti Akadémia színész szakára, majd az Újvidéki Színház társulatának tagja lett. Jelenleg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kulturális fejlesztésért felelős munkatársa.

 

A rendezvényre a belépés díjtalan, de kérjük, részvételi szándékát jelezze az info@bencsvilla.hu e-mail címen vagy a +3620/461-4551 telefonszámon.