Visszapillantó

Többszemközt és kiállítás Csutkai Csabával

Mindene a filmezés és a fotózás.

Mini kiállítás és kötetbemutató fogadta 2019. április 30-án a Bencs Villába érkezőket.

Két paravánon színházi előadáson készült felvételek, az asztalon számos szép kötet. Ráhangolóként és illusztrációként. Nem véletlenül, hiszen Csutkai Csaba nyíregyházi fotóművész volt az aktuális Többszemközt est vendége, akivel a rendezvénysorozat házigazdája, Kováts Dénes beszélgetett. Az érdeklődők ezen a kedden nem csak egy 50 éve filmező és fotózó szakember pályafutásának fontos állomásait és szereplőit ismerhették meg, de Csaba számos felvételét is a fotókkal gazdagon illusztrált esten.

A közismert és kedvelt nyíregyházi fotóművész középiskolás korától foglalkozik fényképezéssel és filmezéssel. Alkalmazott fotográfusként - a „tűtől a repülőig” - szinte mindent fényképez. 1975-ben lett a Szabolcs Filmstúdió vezetője lett, feladata volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kulturális és társadalmi eseményeinek dokumentálása, valamint az amatőr fotós és filmes mozgalom újraindítása. 1978 óta önálló vállalkozóként dolgozik. Aktívan részt vett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye új vizuális marketing tervének építésében, 25 éven keresztül a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásait dokumentálta, 30 éven át a Sóstói Nemzetközi Érem- és Kisplasztikai Alkotótelep életét.

Nevéhez önállóan vagy társszerzőként számos kötet, fotóalbum és más kiadvány fűződik. A házadba lépek c. kötetben a szatmári középkori templomokat mutatja be, az Egy falat Tündérmező megyénkbeli tájakra kalauzol, emellett fényképpel illusztrált tájjellegű étel recepteket tartalmaz, de például a tiszadobi Andrássy kastélyt is csodálatos fotókkal mutatja be egy albumban. Fontos kiadványnak tartja a Házadba léphetek című kötetet, melyben zsidó temetőkbe kalauzolja el az olvasót.  

A beszélgetés során kiderült, miként indult pályafutása, s hogy el sem tudna más szakmát képzelni magának, mert a fotózás és filmezés az ő világa. Nem specializálódott egyetlen szakterületre – ennek voltak előnyei és hátrányai is. Persze vannak kedvenc témái, mint a portré-, a tárgy- vagy az épületfotózás, de nagyon érdeklik a kereszténység és zsidóság emlékei és ünnepei, a színház pedig örök szerelem. A dupla expozíciós (összeexponált) képek kísérletező kedvét, hagyományostól eltérő szemléletét mutatják meg.

Az est során nem maradhatott el a vetítés sem, így Csutkai Csaba számos felvételét megismerhette a közönség, úgy régieket, mint nagyon frisseket.