Visszapillantó

Többszemközt alázatról, odaadásról

Újszerű megoldásokról és alternatív színházi élményekről is szó esett a Bencs Villában.

Ma már csak a mikrofon mögött, a szinkronstúdióban szeret színészkedni Horváth Illés, a Móricz Zsigmond Színház művészeti vezetője, akiről a Bencs Villa legutóbbi Többszemközt című műsorában nemcsak az derült ki, hogy még egy almát sem tud lerajzolni, de az is, hogy szerinte a következő évad legfontosabb feladata visszacsalogatni a teátrumba azokat a nézőket, akik a pandémia alatt elszoktak a közösségi élményektől.

Horváth Illés 9 éves kora óta színpadon állt, számos filmben és színházi előadásban szerepelt, ma már csak rendez. – Úgy érzem, színészként mindent elmondtam magamról, amit akartam – így fogalmazott a művészeti vezető, aki Urbán-Szabó Fanni és Jenővári Miklós társaságában válaszolt a műsorvezető, Kováts Dénes kérdéseire – többek között arra, milyen szempontokat vesznek figyelembe, amikor összeállítják a színház évadtervét.

Széles közönségigény

– Olyan repertoárra van szükség, ami miatt a nézők bérletet vesznek, és ami lehetőséget ad arra, hogy a társulat művészei jó szerepeket kapjanak. Fontos, hogy egy-egy évadban megfelelő számú előadást játsszunk, és az is, hogy olyan darabokat állítsunk színpadra, amelyek szereposztásához megvannak a megfelelő színészeink, időnként pedig egy-egy művész miatt veszünk elő bizonyos darabokat. Lényeges, hogy a felkért rendező elvállalja-e a feladatot, és nem felejthetjük el, hogy vidéki repertoárszínházként széles közönségigényt kell kielégítenünk. Azt vallom, hogy merni kell megbukni, s nem csak azokat az előadásokat kell bevállalni, amelyek biztosan sikert aratnak, mert szükség van újszerű megoldásokra. Én ezen dolgozom: szeretném kreatívabban használni a tereket, és még több korszerű, alternatív színházi élményhez juttatni nézőinket – mondta Horváth Illés, aki a következő évadban két előadást is rendez Nyíregyházán.

A Közellenség Kohlhaas Mihály történetén át arra a kérdésre keresi a választ, hogy meddig érdemes elmenni sérelmeink jóvátételéért, mikor hatalmasodik el rajtunk úgy a bosszúvágy, hogy magunkat tesszük vele tönkre. A másik darab egy ősbemutató: Európában először a Móricz Zsigmond Színház közönsége láthatja a népszerű filmvígjáték Broad­way-musical-változatát, az Idétlen időkig pedig olyan megoldásokat kínál, amilyenekkel korábban nem találkozhattak a nézők.

Bizonyíthatják tehetségüket

E két előadás minden bizonnyal Urbán-Szabó Fanni és Jenővári Miklós számára is emlékezetes lesz: a fiatalok az előttünk álló, új évadban is lehetőséget kapnak arra, hogy bizonyítsák tehetségüket.

Fanni Kaposváron sajátította el a szakma alapjait, Miklós a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett, s mindketten bemutatkoztak már a nyíregyházi teátrum színpadán. Miklós kicsi korától táncos akart lenni, a középiskola nem igazán érdekelte, s hogy a lehető legtöbb időt fordíthassa arra, amit igazán szeret, magántanuló lett, s 16 évesen leérettségizett. Nem szokványos a pályakezdése, hiszen nagyon fiatalon került be az egyetemre, ahol csak nehezen tudott beilleszkedni jóval idősebb osztálytársai közé, és miután megkapta a diplomáját, szabadúszó lett. Horváth Illés csábította Nyíregyházára, és Miklós azt mondja, butaság lett volna elszalasztania ezt a remek lehetőséget. Decemberben a Cseresznyéskert című darabban láthatja a nyíregyházi közönség – nem ismeretlen számára a Csehov-komédia, hiszen korábban egy kisebb szerepét már eljátszotta.

Fanni azt mondta, nagyon hálás a nyíregyházi teátrumnak, és nem csak azért, mert rövid idő alatt be tudott illeszkedni, és mert sokat tanult az elmúlt évadban.

– A Móricz (F)Actor-os előadásomról készült videómat küldtem be a székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame című előadásának castingjára, és meg voltam győződve arról, hogy kinevetnek majd, amiért egy show-műsorral jelentkezem. De nem így történt, sőt! Beválogattak, így szeptemberben én is színpadra lépek a népszerű musicalben.

 

Forrás: https://szon.hu/kultura/helyi-kultura/tobbszemkozt-alazatrol-odaadasrol-5326310/