Visszapillantó

Mit üzenünk magunkról a külvilágnak?

„Az illem örök érvényű – sosincs késő a változáshoz”. Ezzel a gondolattal nyitotta meg előadását Koncz Veronika a Bencs-villában, ahol a protokoll- és PR-szaktanácsadó körbejárta az illem, etikett, protokoll fogalmait.

Bepillantást engedett a diplomáciai és állami protokollba, majd az ízléses megjelenésen és étkezési kultúrán át a hétköznapi viselkedési normákig mutatta be, hogy a jó modor, az illemtudó viselkedés nemcsak a hivatalos, de a köznapi életben is szükségszerű és kívánatos.

XIV. Lajos udvaráig kell visszautaznunk, hogy az etikett kezdetét felidézzük. A fényes udvartartások ceremóniáit, az egymás közötti kapcsolattartást olyan részletesen szabályozták, hogy maguk is belebonyolódtak, de még ettől is szigorúbb volt a spanyol etikett, ahol a viselkedésen kívül az öltözködésre is szigorú szabályok vonatkoztak – kezdte rövid időutazással előadását Koncz Veronika. A nyíregyházi protokoll- és PR-szaktanácsadó a Bencs villában beszélt a protokoll, az illem és az etikett alapszabályairól.

– A ceremoniális rend bonyolultsága miatt szenvedett III. Fülöp király súlyos égési sérüléseket. Ugyanis amikor lángra kapott a ruhája, a nagy kapkodásban nem találták meg az egyetlen embert (a grandot), aki az etikett szabályai szerint a király székét arrébb tolhatta…

Diplomáciai bonyodalom

A protokoll a diplomáciai és a hivatalos kapcsolatok szabálygyűjteménye, ez határozza meg, hogy az államfők, nagykövetek, közjogi méltóságok milyen módon érintkezhetnek egymással szóban és írásban.

– Azt, hogy az írott és íratlan szabályok be nem tartása milyen diplomáciai bonyodalomhoz vezet, jól példázza az az eset, amikor egy arab delegáció fogadására a miniszter nem tudott elmenni, ezért a helyettesét küldték – aki egy nő volt. S ugyan jelezte a protokollos, hogy ez nem jó ötlet, mert az arab világban más a nők társadalmi megítélése, az intelem mit sem ért. Amikor a férfiakból álló delegáció tagjai meglátták, hogy egy nő fogadja őket, hátat fordítottak, és a következő géppel hazarepültek. Két évig tartott helyreállítani a két ország diplomáciai kapcsolatát. – Fontos, hogy vendéglátóként tisztában legyünk a vendég országában elfogadott kultúrával, szokásokkal – mondta a szaktanácsadó. A protokollosnak a külföldi protokollszabályokat is ismernie kell, ezért is elengedhetetlen a szerepe a hivatalos kapcsolatok felvételében, fenntartásában.

– Eszünkbe sem jutna a Sándor-palota tükörterméről készült fotón a szőnyeg mintáját nézegetni, bár érdemes, ugyanis ez határozza meg, hogy például egy nagyköveti megbízólevél átadásán ki hol állhat, meddig léphet. Az angol királyi palotában is hasonló a szőnyeg mintázata, nem véletlenül. S maradva Angliában, a királyi protokoll nagyon sok szabályt tartalmaz, így nem érinthetik meg egymást nyilvánosan, nem politizálhatnak, fekete ruhát csak temetésen viselhetnek. Tilos a trónörökösöknek együtt utazniuk, mert ha baleset történik, komoly gond lehet az utódlásban. Ha a királynő nem szeretne az adott beszélgetőpartnerével tovább csevegni, a bal kezéből átveszi a jobb kezébe a táskáját. Ez nem sértő, de a protokollosok tudják, mit kell tenniük – említett érdekességeket Koncz Veronika a királyi udvarból.

Üzenet a külvilág felé

Manapság kissé megkopottnak érezzük az udvariasságra vonatkozó szabályokat, pedig a hétköznapi illem mindannyiunkat érint. Bizonyos helyzetekben pedig kifejezetten hasznos, ha ismerjük a vonatkozó viselkedési normákat. Ezekre szükség van ahhoz, hogy jól működjön a társadalom.

– Az öltözködésünk sokat elárul rólunk, az ápolt, tiszta külső pozitív benyomást kelt. A stílus az önkifejezés egyik legkézzelfoghatóbb formája, az egyén vizuális képe, üzenete a külvilág felé. Az elegancia nem pénztől és nem kortól függ, hiszen az alapja az egyszerűség. Nem attól lesz valaki stílusos és elegáns, ha drága öltönyt vagy kosztümöt visel, hiszen nem elég a tökéletes külső, ha nincs mögötte tartalom – fogalmazott Koncz Veronika, és hozzátette: a jó modor, az illemtudó viselkedés nemcsak a hivatalos, de a köznapi életben is szükségszerű és kívánatos. Az embert minősíti az is, tud-e az adott szituációnak megfelelően köszönni, bemutatkozni, kezet fogni, kulturáltan étkezni.

– Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ismerjük az illemet, aztán a gyakorlatban sokszor elbizonytalanodunk, hogy vajon kinek, mikor, hogyan illik üdvözölnie a másikat, s egyes helyzetekben milyen viselkedés a mérvadó. Az emberi kapcsolatokat könnyebbé teszik az illemszabályok, melyek az előzékenységre, udvariasságra, a másik tiszteletére késztetnek. Ez nem korfüggő, és soha nincs késő a változáshoz – hangsúlyozta az előadó.

BM

Forrás: https://szon.hu/kultura/helyi-kultura/mit-uzenunk-magunkrol-a-kulvilagnak-3135110/