Visszapillantó

Március 12. Kedd 17.30 - Katona vagyok én: Szilágyi Szilárd dalestje

KATONA VAGYOK ÉN… (Katonadalok, Régi harcok énekei) – Szilágyi Szilárd dalestje

Szilágyi Szilárd 1967-ben született Nyíregyházán. Anyai ágon tősgyökeres evangélikus, a Bencs-család egyik ágának leszármazottja. Őseik valamikor az 1700-as évek elején települtek a városba, még az 1753-as Gróf Károlyi Ferenc által kezdeményezett nagy letelepedés előtt. 6 éves korában nem vették fel a Kodály Zoltán Általános Iskola zenei tagozatára. Tulajdonképpen innen datálható énekesi pályafutása. Lassan 30 éve tanít éneket a Krúdy Gyula Gimnáziumban, a Banchieri Énekegyüttes tenorjaként több mint 25 éve énekel, rengeteg csodálatos élményt és versenygyőzelmet őrizve a világ számos pontjáról. Több mint 10 éve a Nyíregyházi Cantemus Kórusban főállású énekesként és sajtóreferensként is dolgozik. 1990 óta folyamatosan jelen van a város zenei életében, szólistaként is foglalkoztatva, egyházi és városi koncerteken, valamint a Szabolcsi Szimfonikus Zenekarral, és a Szabolcsi Koncert Fúvószenekarral is számos alkalommal fellépett már. Három gyermek és egy csodálatos feleség társaként élete első önálló dalestjét hallhatja közönség.

A „Katona vagyok én…” dalest középpontjában a magyar népdal Kodály Zoltán által megálmodott zongorakíséretes átiratai állnak, melyeknek talán legnehezebb eleme maga a kíséret, melyet ezen az estén Csizinszky Zsuzsa, a Móricz Zsigmond Színház énekes korrepetitora és zongorakísérője játszik.

1890–1952 között Kodály Zoltán 35 megye 235 helységében járt, és mindegy 5100 dallamot gyűjtött és jegyzett le. A saját gyűjtésein kívül műveiben felhasználta mások lejegyzéseit is. A „Magyar népzene énekhangra és zongorára” Kodály Zoltán 11 füzetből álló sorozata, melynek hatodik és hetedik füzetéből (kettő dal kivételével) az összest hallhatja a közönség.

Hazánk történelmét és az itt élő emberek sorsát szinte folyamatosan befolyásoló háborúk, szabadságharcok mély nyomot hagytak népdalainkban is. Bár szövegükben sokszor változtak, az idők során átalakultak, a dallamok közt vannak nagyon régi, valószínűleg még az őshazában fogant darabok is. Mindegyik külön-külön is egy kivételesen szépre csiszolt gyémánt, maga a magyar történelem. Máig velünk, bennünk élnek.

VI. füzet

Alcím: Katonadalok

Katona vagyok én

Arról alúl

Huszárnóta (Nézd a huszárt, mikor az masérozik)

Doberdói dal (Keresik a, nem lelik a keresztelő levelemet)

Verbunk (A jó lovas katonának de jól vagyon dolga)

 

VII. füzet

Alcím: Régi harcokról.

Kádár István (Szörnyű nagy romlásra készül Pannónia)

Labanc gúnydal a kuruczra (Szaladj kurucz, jön a német)

Körtéfa (körtéfa, gyöngyösi körtéfa)

Rákóczi kesergője (Hallgassátok meg magyarim, ammit beszélek)

Jegyek kaphatóak:

Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodája, Nyíregyháza, Országzászló tér 6. Tel.: 42/507-006, 20/233-2926
Bencs Villa, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54. Tel.: 70/199-6000
Online: https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/bencs-estek-katona-vagyok-en-102015/530635