Visszapillantó

Kosik Anita, az énekes madár

Nagyon hideg van, Önök hősök, hogy kitartanak – dicsérte nagyszámú közönségét Kosik Anita a Bencs Villa udvarán, kabátja alatt is borzongva. 

A harminc fok fölötti napközbeni hőség okán nem sokan sejthették, hogy a szabadtéri koncert nem langymeleg nyáresti kikapcsolódás lesz számukra, hanem szélfútta, hűvös időben végighallgatott és -tapsolt, a zord időjárást is gyakran elfeledtető tartalmas előadás.  

Énekes madár címmel hirdette meg műsorát Kosik Anita, a Móricz Zsigmond Színház színművésze, de nem hagyományos dalestet hallottunk. Sokkal inkább egy gyönyörűen éneklő fiatal művésznő másfél évtizedet felölelő visszaemlékezését „zenei egyedfejlődésének” főbb állomásairól, dalokkal fűszerezve, többször felvillanó madár-motívumokkal.

Már a kezdet is rendhagyó volt, hiszen férje – és olykor énekes párja –, Gulácsi Tamás láthatólag alig tudta őt kicsalni a villából, hogy elkezdje műsorát. Persze ez egy színpadi geg volt, hogy hatásosabban adják elő a Bob hercegből a Hajnali dalt. Anita ugyanis nagyon szerette volna, hogy Tomi neki énekeljen a Bob hercegből.

A művésznő szavalt, Boldizsár Ildikó-féle mesét mondott, és persze sokat énekelt az est során, minden dalt egy-egy történettel vezetve fel - hiszen természetesen mindegyiknek története van. Az egy szál gitáros kezdettől (a What’s Up akkordjait ő maga pengette ezúttal is) a színművészetin énekelt népdalokon és sanzonokon át a jazzig számos stílusban villantotta fel jártasságát. Nem maradhatott ki a programból az Énekes madár (ebben a darabban mutatkozott be Nyíregyházán), a Carmen és a Chicago sem, elénekelte a Hair egyik gyönyörű dalát (Easy to be hard), de megidézte Ella Fitzgeraldot, Mary Zsuzsit (Mama), Dalidát és másokat is.

Mindeközben mesélt az őt ért hatásokról, érzésekről, érzelmekről, elmélkedett az élet dolgairól - és bíztatta a közönséget: ne féljenek dalolni, énekeljenek egymásnak, mert a zene, a dal nagyon fontos. A közel kétórás est során gyakran verődtek össze a tenyerek, bizonyítékául annak, hogy a közönség örömmel hallgatta Kosik Anitát mesélni és énekelni. A záró dal ismét egy duett volt Gulácsi Tamással, a ráadásban pedig a Chicagoból hangzott el az All that jazz, melyet szűnni nem akaró vastaps zárt le.

Kosik Anita magával ragadta a nézőket, ebben segítségére voltak zongorakísérői: Pelyhe Zsuzsa és Csernák Tibor is.

*

Augusztus végén a Bencs Villa is bekapcsolódik a VIDOR Fesztivál programsorozatába, 24-én Kezdhetek folytatódni címmel Petri György estet hallgathatnak meg Pál András és Rozs Tamás tolmácsolásában, 26-án  L’ALCOOL POUR L’ART, avagy a teremtő mámor címmel Meta-produkció részesei lehetnek. 27-én telt ház várja Hajdú Stevet, 28-án VIDOR NOIR humorestre invitálják az érdeklődőket (Móricz Zsigmond rejtélyes világa nyomán). 29-én, csütörtökön Elmondom hát mindenkinek címmel Karinthy Frigyest idézik meg a villa falai között, Karinthy szerepében közkedvelt színművészünkkel, István Istvánnal.

Már ismertek a szeptemberi programok is: kihagyhatatlan estek várják az ősz első hónapjában is Önöket a Bencs Villában.