Visszapillantó

2018. november 06-án a Bencs irodalom sorozat keretében Dr. Karádi Zsolt irodalomtörténésszel beszélgetett Kováts Dénes, majd „A hóember szeretője” című lírai játék került bemutatásra.

A hóember szeretője Krúdy Gyula születésének 140., halálának 85. évfordulója alkalmából készített lírai játék, amely szinte teljes mértékben az író munkái részleteinek felhasználásával készült. A darab nem Szindbádról szól, noha ő is feltűnik benne. A forgatókönyv a hatalmas Krúdy-szövegkorpuszból kisebb-nagyobb textusokat kiemelve szabadon kalandozik az életműben: a dialógusokká-monológokká alakított novella-, regény- és egyéb prózai részletek középpontjában az álom áll.

Az előadás vezérfonalát az 1920-ban keletkezett Álmoskönyv bizonyos motívumai adják. Az asszony, a férfi, a szív, a szerelem, a hajnal, a halál, a szív kulcsszavai köré szerveződő emléktöredékekből áll össze az a hasonlíthatatlan Krúdy-világ, amelynek szereplői élet és fantázia, képzelet és valóság útjain bolyonganak. A monológok között helyet kaptak az író szülőföldjéről, a Nyírségről, Nyíregyházáról és a Sóstóról szóló forró vallomásai is, amelyek harmonikusan lebegnek a nosztalgikus múlt és az arra fájdalmasan visszapillantó jelen hullámzó álomképei között.