Díjnyertes borok megalkotója

Borász még nem volt a Bencs Villa Többszemközt sorozatának vendége, de hamarosan lesz, ráadásul kóstolót is hoz! Június 25-én Gincsai Tamást, a Holdvölgy főborászát, a Magyar Bor Akadémia tagját faggatja a házigazda Kováts Dénes.

Egy napnyi szüretelés Mádon és egy marék aszú szőlőszem – érettségi előtt álló diákként ennyi is elég volt Gincsai Tamásnak ahhoz, hogy egy életre elköteleződjön a mádi dűlők és a tokaji borok mellett. Biológia-kémia tagozaton szerzett érettségivel a zsebében a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium után a fővárosban folytatta a tanulmányait, 2007-ben diplomázott a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán élelmiszertechnológus mérnökként bor- és üdítő technológia szakirányon. Diplomamunkáját a tokaji aszú – Tokaj kincse! – élettani hatásáról írta.

„Alaposan beleástam magam ebbe a témába, és rádöbbentem, hogy az aszú rendelkezik a legtöbb jótékony hatással a borok közül. Aszúkóstolókon szoktam is a vendégeknek mondani, hogy ami a poharukban van, az a legjobb természetes B-vitamin és szelénforrás, tele számos más fontos nyomelemmel, sőt: jelentős mennyiségben tartalmaz szerotonint, vagy más néven boldogsághormont is” – mesélte a témaválasztásról.

Frissdiplomásként első munkahelye a Budai Borszalon szaküzlet volt, ott tanult bele a borértékesítésbe és a borkóstoló rendezvények szervezésébe. Ennek a mai napig hasznát veszi, hiszen rendszeresen kalauzol vendégeket a Holdvölgy mádi pincerendszerében tartott borkóstolókon, és évente több tucat boros eseményen képviseli a Holdvölgyet kisebb borvacsoráktól a legnagyobb borfesztiválokig.

Két év után útja Budapestről Bodrogkeresztúrra vezetett, ahol a Dereszla pincészet pincemunkása, később másodborásza lett. Szakmai kíváncsiságból 2011 júniusától a Villányi Borvidéken folytatta a borászkodást, két évig Kisharsányban, a Vylyan Pincészetnél dolgozott másodborászként, ahol elsajátíthatta a rozé- és a vörösbor-készítés technológiáját. Ezt követően visszatért a Tokaji Borvidékre: Mádon a Holdvölgy főborásza lett. Tokaj mind a hat szőlőfajtájával dolgozik, évről évre elkészítve a Holdvölgy stílusának megfelelő komoly száraz borokat éppen úgy, mint a félszáraz gyöngyözőbort, több különleges dűlő- és klónszelektált édes és száraz bort, valamint minden tokaji évjárat ékkövét: a legnemesebb, hatputtonyos aszút.

Keze munkáját ma már hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmei dicsérik, tavaly pedig az a megtiszteltetés érte a harmincas évei közepén járó fiatalembert, hogy a Magyar Bor Akadémia közgyűlése a rangos szakmai testület rendes tagjává választotta.

„Borászként az értékrendemben a kompromisszumok nélküli csúcsminőség elérése és megtartása van az első helyen. Ez tökéletesen megegyezik a pincészetünk filozófiájával” – fogalmazott Gincsai Tamás, aki Kováts Dénes számos kérdésére felel majd. Főként borról és borászkodásról, de más témák is szóba kerülnek.

Ami pedig a vendégeinknek szánt kóstolót illeti, közönségünk a Bencs Villában június 25-én megízlelheti a Hold and Hollo UPPP 2018-as gyöngyözőborát; a Decanter World Wine Award aranyérmesét, a méltán híres Holdvölgy Vision tokaji száraz birtokválogatását (2017); és a legutóbb a Woman’s Wine and Spirits Award aranyérmét elnyert Holdvölgy Signature édes birtokválogatását (2007).

Ugye ez az esemény kihagyhatatlan?! Időben vegye meg jegyét!

Jegyvásárlás: Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodája, Nyíregyháza, Országzászló tér 6.

Tel.: 06-42/507-006, 06-20/233-2926

Bencs Villa, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54. Tel.: 06-20/461-4551

Online: https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/bencs-estek-tobbszemkozt-borkostolassal-egybekotott-beszelgetes-gincsai-tamassal-105555