Borozunk a Villában

A Magyar Bor Akadémia szabályzata szerint a testület rendes tagjai a magyar szőlészet és borászat tudományos és gazdasági életének legkiválóbb képviselői, továbbá a társadalmi, politikai, tudományos és művészeti élet kiválóságai lehetnek.

A bor akadémikusok egyike, egy nyíregyházi fiatalember lesz a Bencs Villa vendége június 25-én, Gincsai Tamás, a Holdvölgy pincészet főborásza személyében.

A Krúdy Gimnázium biológia-kémia szakán végzett fiatalembert tizenöt éves kora óta érdekli a szőlészet és borászat. 2002 őszén járt Mádon szüretelni, s úgy emlékszik, az a nap élete egyik meghatározó élménye volt. Édesanyja rosszallóan nézett rá, amikor mutatta az aszúszemeket - minek nekünk penészes szőlő! -, de Tamás rögtön mondta: ezek nem akármilyen szőlőszemek, ezek Tokaj kincsei!

Gincsai Tamás a budapesti Corvinus Egyetem diplomázott élelmiszertechnológus mérnökként bor- és üdítő technológia szakirányon, diplomamunkáját a tokaji aszú élettani hatásáról írta.

A Bencs Villában a Többszemközt estek házigazdája, Kováts Dénes nemcsak arról kérdezi majd Tamást, hogy valóban hobbija és szenvedélye-e a munkája, de arról is, milyen érzés olyan pincészet főborászának lenni, melynek borai számos Michelin-csillagos étteremben is megtalálhatók. Szó esik majd különleges és pancsolt borokról, s arról, vajon művészet vagy szakma-e a borászkodás. Szót ejtenek majd nyulakról és mást témákról is.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban: közönségünk a Bencs Villában június 25-én megízlelheti a Hold and Hollo UPPP 2018-as gyöngyözőborát; a Decanter World Wine Award aranyérmesét, a méltán híres Holdvölgy Vision tokaji száraz birtokválogatását (2017); és a legutóbb a Woman’s Wine and Spirits Award aranyérmét elnyert Holdvölgy Signature édes birtokválogatását (2007).

Ez a program még a bort kevéssé kedvelők számára is érdekes lehet, borbarátoknak pedig kifejezetten ajánlott!

 

Jegyvásárlás:
Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodája, Nyíregyháza, Országzászló tér 6.

Tel.: 06-42/507-006, 06-20/233-2926

Bencs Villa, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54. Tel.: 06-20/461-4551

Online:
https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/bencs-estek-tobbszemkozt-borkostolassal-egybekotott-beszelgetes-gincsai-tamassal-105555