Aktuális hírek

Szendrey Júlia rejtélyei

 „De boldogok is vagyunk ám, /Ugye, lelkem kis Juliskám? / Meg se' várjuk a halálunk, / Elevenen égbe szállunk!” – írta Petőfi Sándor a Feleségek felesége című versében 1848 januárjában.

Petőfi felesége, Szendrey Júlia alakját, személyiségét, gondolatait idézi meg az 1000-szer Júlia című irodalmi est a Bencs Villában október 19-én, kedden 17.30-tól. Az emlékesten a Horváth Árpáddal kötött házassága miatt gyakran megbántott, Arany János által is elítélt, sokat szenvedett nőt, megalázott asszonyt és vívódó költőt mutatjuk be. Szendrey Júlia szerepében Nyomtató Enikőt, a Móricz Zsigmond Színház művészét láthatják-hallhatják.

„Apám azt mondta, hogy én boldogtalan leszek Sándor mellett. Asszonynak még nem adatott olyan boldogság, mint amit én éreztem, mikor együtt voltunk Sándorommal. Királynője voltam, imádott engem és én imádtam őt. Mi voltunk a legboldogabb emberpár a világon s ha a végzet közbe nem szól, ma is azok volnánk” – fogalmazta meg Szendrey Júlia halálos ágyán atyjának szóló levelében.

Ki volt ő? Múzsa? Tehetséges író? Ügyes műfordító? Szerencsétlen asszony? A nemzet özvegye? Petőfi szerelmének elárulója? A 39 évesen, szörnyű kínok között meghalt Júliát naplóinak, verseinek és leveleinek segítségével mutatjuk be a Bencs Villában, miközben nézőink talán választ is kapnak a kérdésekre.

Az est moderátora: Kováts Dénes. Szerkesztette és rendezte: Karádi Zsolt.

 

Az est közreműködői:

Nyomtató Enikő – színművész

Sepsiszentgyörgyön született, s a közeli kis faluban, Szentivánlaborfalván nevelkedett, büszke arra, hogy szentivánlaborfalvi. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumból a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemre vitt az útja (tanulmányai közben az Erdély Hangja verseny döntőjébe jutott), a diploma megszerzését követően érkezett Nyíregyházára, 2013 óta tagja a Móricz Zsigmond Színház társulatának. Szeret énekelni, évekig csellózott, az ének és a zene lételeme. Az egyre népszerűbb Orpheum Madams három énekesnőjének egyike, sanzonokat, kuplékat, bossa nova örökzöldeket ismertetnek meg a közönséggel a négytagú zenekarral karöltve. 2017 decemberében megszületett kislánya, Zsófi, így a színházbeli feladatok mellett számára az anyaságé a másik főszerep, a legnagyobb kihívás a színház és család valamiféle egyensúlyának megteremtése. A színházi és énekesi elfoglaltságok mellett irodalmi műsorok közreműködője is, a Bencs Villában például Gyarmati Fanni és Csinszka szerepében láthatták.

 

Dr. Karádi Zsolt – főiskolai tanár, szerkesztő, irodalomtörténész

A Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének főiskolai tanára, a Szabolcs-szatmár-beregi Szemle főszerkesztője, a Kölcsey Társaság alelnöke, a Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány megbízott elnöke. Számos írói est szerkesztője, rendezője, közreműködője. Több tucat egyfelvonásos színjáték és irodalmi paródia szerzője. Eddig kilenc tudományos-kritikai tanulmánykötete jelent meg. A színházfotózás mellett szenvedélye az infravörös fényképezés.

 

Kováts Dénes – újságíró, szerkesztő, beszélgetőtárs

Sátoraljaújhelyben született, Nyíregyházán él. Öt évig tanított magyar-történelem szakos tanárként, majd az Újhelyi Körkép szerkesztő-újságírója és a Sátoraljaújhelyi Városi Televízió műsorvezető-riportere. 1990-2000 között rovatvezető-újságíró Nyíregyházán a Kelet-Magyarország című megyei napilapnál, közben országos lapok tudósítója, a Nyíregyházi Vasutas Sport Club sajtóreferense, 1995-ben a Nyíregyházán megrendezett Atlétikai Ifjúsági Európa-bajnokság sajtófőnöke. 2000-től a Feliciter Kiadó vezetője, főszerkesztője, számos újság, könyv, kiadvány szerkesztője, írója. A Művészasztal rendezvénysorozat egyik szervezője és közreműködője. 2018 augusztusától a Bencs Villában Többszemközt címmel élő mélyinterjúkon beszélget az élet számos területén tevékenykedő vendégeivel Grecsó Krisztián írótól Görög Ibolya protokoll szakértőig; a Bencs Villa irodalmi műsorainak rendszeres házigazdája, résztvevője; egyéb estek műsorvezetője.

 

Jegyvásárlás:

Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyiroda,
Nyíregyháza, Országzászló tér 6.
Tel.: 06-42/507-006, 06-20/233-2926, (csak hétköznap),
szervezes@moriczszinhaz.hu

Bencs Villa,
4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54. ,
Tel.: 06-20/461-4551
(hétfő és csütörtök kivételével minden nap), info@bencsvilla.hu                         

Online: https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/bencs-estek-1000-szer-julia-115966