Aktuális hírek

Stílust nem lehet vásárolni

A stílus a személy egyéniségének és kisugárzásának összhangja, az alapja az önismeret.

A stílus maga az ember – a nagyon fiatalon, már 26 évesen a párizsi akadémia tagjai közé került francia gróf, Georges-­Louis Leclerc de Buffon híres mondásával indította a Bencs Villában az előadását Koncz Veronika protokoll- és PR-szaktanácsadó, és hozzátette: a sokat idézett mondatot a XVIII. században élt természettudós a művek stiláris minőségére értette.

Nem függ a pénztől

Koncz Veronika néhány hónappal ezelőtt a protokoll és az etikett szabályairól tartott előadást a Bencs Villában, és tekintettel az akkori sikerre, ismét meghívták a város egykori vendégházába – a középpontban ezúttal a stílus, a divat és az elegancia állt.

– A stílust, aminek fontos szerepe van a művészetekben, a kommunikációban, otthon, a munkahelyen és az öltözködésben is, nem lehet boltban venni, éppen ezért nem is függ a pénztől. A stílus a személy egyéniségének és kisugárzásának összhangja, az alapja pedig az önismeret, az önazonosság, hiszen pontosan kell tudnunk, hogy mit szeretnénk a külvilág felé közvetíteni.

Soha nem fakul meg

– Az elegancia alapja az egyszerűség, a könnyed finomság, a választékos megjelenés, alapvető feltétele pedig a műveltség. Giorgio Armani ezt úgy fogalmazta meg: „Az elegancia nem azt jelenti, hogy észrevesznek, hanem azt, hogy emlékeznek rád.”
– Az elegáns személyiség hiteles, szereti önmagát, tisztában van az erősségeivel és gyengeségeivel, alapvető tulajdonsága a jó modor, nem szélsőséges, nem feltűnő. Ez az egyetlen szépség, ami soha nem fakul meg, az elegancia előnye, hogy soha nem megy ki a divatból. Aki elegáns, abból sugárzik a tartás, a jellem, Paulo Coelho szavai szerint az „elegancia nem külső tulajdonság, hanem a léleknek az a része, amelyik látható a többi ember számára”.

Egyéni stílus

– Hölgynek vagy úrnak lenni választás kérdése, nem a születéstől függ, és nem is pusztán az öltözéktől. A nők úgy vélik, a férfit az előzékenység, az odafigyelés és az empátia teszi úriemberré, egy ebben a témában készült felmérés szerint a jólöltözöttség ehhez csupán négy százalékot tesz hozzá – mondta Koncz Veronika, aki, miután válaszolt Kováts Dénes és a közönség kérdéseire, jó tanácsokkal is szolgált.

– Olyan imázst kell kialakítanunk, amit valóban közvetíteni szeretnénk, és ki kell alakítanunk az egyéni stílusunkat. Ehhez figyelembe kell venni a személyiségjegyeinket, a hivatásunkat, a testalkatunkat, de még a színtípust is, amibe tartozunk. Attól, hogy másoljuk az elitet, mi nem leszünk az elit tagjai, de mások utánzása sem vezet jóra: mindannyian mások vagyunk, mindannyiunknak saját stílusa kell hogy legyen.

Kölcsönös tisztelet

– A gyermekkor meghatározó szokásai berögzülnek, hosszú ideig szülői mintát követünk, az értékrend felnőttkorban alakul ki – mondja Koncz Veronika. – Vannak, akik ismerik az alapvető illemszabályokat, de megerősítésre várnak, másoknak meg kell tanítani ezeket. A kulturált viselkedés alapja a kölcsönös tisztelet, de azzal is tisztában kell lennünk, hogy nem mindenki tudja, hogy egy adott helyzetben mit várnak el tőle.

– Az arrogancia a belső igényesség hiánya, az exhibicionizmus pedig szinte minden esetben valamilyen hiányosság kompenzálása.

 

Szerző: Száraz Ancsa