Aktuális hírek

Régi pompájában fogadja vendégeit újra a Bencs Villa Nyíregyházán

2018. augusztus 22-én megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a felújított Bencs Villa.

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere és Kirják Róbert a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója az ezen a napon szervezett ünnepélyes megnyitón átadta a Bencs Villát. A megnyitó ünnepségen részt vett Dr. Szabó Tünde az Emberi Erőforrások Minisztérium sportért felelős államtitkára, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Bencs Kálmán és fia Bencs Dániel, Bencs Éva, Bencs Andrea és Balla Gábor, a Bencs család tagjai.

 

„ A Bencs Villa turisztikai hasznosítása a kulturális örökségünk megőrzése érdekében „című TOP-6.1.4.-15-NY1-2016-00001 számú pályázat keretében a helyi védelem alatt álló Bencs Villa (Nyíregyháza, Sóstói út 54.) fizikai és tartalmi megújulása valósult meg a turisztikai hasznosítás érdekében. A Bencs Villa átalakításával egy többfunkciós turisztikai attrakció jött létre. A beruházás összköltsége 287 790 457,- Ft volt. A projektben nagy hangsúlyt kapott a minőségi turizmus feltételeinek kialakítása és egy olyan turisztikai attrakció létrehozása, amely színesíti a város turisztikai kínálatát, kulturális programkínálatát, új élményelemekkel gazdagítva, és hosszabb üdülésre ösztönözve ezzel a megyeszékhelyünkre látogató turistákat.

 

Az épület külső megjelenésében teljességgel megőrizte az eredeti formáját, belső tereiben korabeli enteriőrök váltakoznak az új igényeket kielégítő korszerű anyagokkal, technikákkal. Az épület otthont ad majd kiállításoknak, irodalmi esteknek, és kamaraszínházi előadások helyszínéül szolgálhat. A földszinten helyet kapott egy 60 fős rendezvényterem, történelmi kávéház, valamint a villa déli és keleti oldalán lévő földszinti terasz is. A villa emeletének teljes átalakításával látogatható lesz egy korabeli bútorokkal berendezett dolgozószoba, egy szalon, egy női szoba, egy könyvár, ezek a helyiségek kiállítási céllal kerülnek bemutatásra a nagyközönség részére. A padlástér megújításával egy minden igényt kielégítő alkotóműhely is kialakításra került szakmai közönség részére. A kert megújításával, az új kerítéssel a villa impozáns összképet nyújt. A Jósa András Múzeum munkatársai jelentős szakmai segítséget nyújtottak a század elejei polgári élet bemutatásához.

A megnyitó napján este Tarczy Gyula a Nyíregyházi Televízió főszerkesztője a nagyközönség számára is meghirdetett program keretében Bencs Kálmánnal, Balla Gáborral és Vidnyánszky Attilával beszélgetett, majd Tóth Auguszta és Bakos Kis Gábor, a Nemzeti Színház művészeinek fellépése volt látható.

 

A Bencs Villát a Móricz Zsigmond Színház üzemelteti. A VIDOR Fesztivál idején már irodalmi rendezvények helyszíne lesz a Villa augusztus 27- 30. között, majd szeptember 04-től minden héten öt napon keresztül látogatható lesz. Kirják Róbert, a színház ügyvezető igazgatója elmondta, úgy tervezik, hogy havonta 3-4 egyedi és különleges, a hely adottságait maximálisan kihasználó produkció: izgalmas irodalmi és zenés estek lesznek a felújítás után újra a régi pompájában tündöklő impozáns Villában.

Video forrás: Kölcsey Tv