Aktuális hírek

Orpheum a Bencs Villában

A kuriózumok sora folytatódik a Bencs Villában, ahol július 23-án három énekes hölgy és zenésztársaik valódi orfeumi hangulatot teremtenek, vérpezsdítő hot jazz dallamokkal tüzelve a közönséget. Persze lesz ott még más is!

 „Egyetemista koromban füstös kocsmákban képzeltem el magam: színházi próbák után még elmegyek egy ilyen helyre, és fáradtan, de nagy szeretettel éneklek. Lehet, még arra is sor kerül, hogy alakítok egy zenekart!” – nyilatkozta 2017-ben az akkor 29 esztendős Nyomtató Enikő színművésznő, akinek életútja Sepsiszentgyörgytől a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen át vezetett Nyíregyházára, ahol nem csak egy kőszínházi társulatot, de kislánya leendő édesapját is megismerhette. Az áldott állapot és a kismamaság ideje alatt ugyan némileg eltávolodott a színháztól, de éneklési kedve a bölcső ringatása mellett sem múlt el, sőt.

Egy premierbuli alkalmával, valamikor 2018 vége felé a színészbüfében merült fel benne az ötlet, hogy kollégájával, a Shakespeare Színi Akadémián végzett, jelenleg Nyíregyházán élő Dézsi Darinkával egy közös zenés produkcióba kellene fogniuk. Darinka musical szakon végzett, és gyerek kora óta szerelme az éneklés: a templomi liturgiák, a musical és operett világa mellett a punk és alternatív szcénákban is kipróbálta magát, később a világzene és a jazz irányába fordult az érdeklődése, élettársával Karap Zoltán gitárossal akkor már négy éve koncerteztek rendszeresen a CarPEDIGnem nevű közös zenekarukkal. A beszélgetés eredményeképp egy fél év múlva összeállt a csapat, ami jóval túlszárnyalta a várakozásokat.

Az új zenekari álom szövögetéséhez örömmel csatlakozott egy harmadik színésznő is Kosik Anita személyében, akit szintén már gyerekkora óta rabul ejtett annak a csodának az érzése, milyen is az, amikor az édesapa gitárjával az ember maga köré vonzza a többieket. Később a zenei szenvedély a Kőbányai Zenei Stúdión át a Színház-és Filmművészeti Egyetemig repítette, onnan pedig hamarosan Nyíregyházára a Móricz Zsigmond Színház társulatához, ahol a prózai darabok mellett nagy kihívást jelentő énekes szerepformálásaival is kivívta a közönség és a szakma elismerését. Megalakult tehát az Orpheum Madams, amelynek repertoárja a swing, a bossa nova, a sanzon és a zenés színházi irodalom remekműveit tálalja egyfajta utazó színházként a publikum elé.

2019. áprilisában, amikor az első koncert időpontját beírják a naptárba már 7 fős formációban próbálnak. A dobok mögött a számos jazz zenekarban, illetve a színház hőskorszakában is aktívan zenélő Papp Csaba ül; a nagybőgőt Simon László pengeti, akit druszája, a klarinétművész Ignácz László hozott be a bandába, akivel régóta ismerik egymást a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karáról, gitáron a már említett Karap Zoltán kísér. A hónapokon át tartó lázas próbák után első, bemutatkozó koncertjüket a nyíregyházi Bencs Villában adják, melyet csak egy mátészalkai bemelegítő buli előz meg.

A repertoár darabjaival olyan nagy elődök előtt tisztelegnek, mint Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Peggy Lee, Django Reinhardt, Duke Ellington, Joao és Astrud Gilberto, Benny Goodman, Edit Piaf és mások, illetve a magyar zeneszerzők közül egyebek mellett G. Dénes György, Eisemann Mihály, valamint Márkus Alfréd. 

Repertoár (folyamatosan bővül)

·                     Minor Swing 

·                     Tu Vou’ Fa’ L’Americano 

·                     It don’t mean a thing Sweet Georgia Brown 

·                     I’ll see you in my dreams 

·                     Moon river 

·                     Habanera (jazz version) 

·                     Fever 

·                     Miújság 

·                     Hamvadó cigarettavég 

·                     Meseautó 

·                     Desafinado 

·                     The Girl from Ipanema 

·                     Je ne veux pas travailler! 

·                     A bankban nincsen betétem 

·                     All of me 

·                     Bei mir bist schön 

·                     Köszönöm, hogy imádott 

·                     Pá, kis aranyom 

·                     Haccacáré

 

Jegyek kaphatók:

Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodája, Nyíregyháza, Országzászló tér 6.
Tel.: 06-42/507-006, 06-20/233-2926
Bencs Villa, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54. Tel.: 06-20/461-4551
Online:
https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/bencs-estek-orpheum-madams-bekebeli-dallamok-106502