Aktuális hírek

November a Bencs Villában

Bár a zord időjárás már egyre többször köszönt ránk, a Bencs Villa az ősz utolsó hónapjában is várja vendégeit. November 16-án Többszemközt estünkön Boldizsár Ildikó meseterapeutával beszélget Kováts Dénes a mesék erejéről, míg november 23-án Illyés Péter várja Nézőinket önálló előadóestjével a Bencsben.

NOVEMBER 16. 17:30 Bencs Többszemközt Boldizsár Ildikóval - Mese, mint terápia

Boldizsár Ildikó népszerű író, szerkesztő, mesekutató, a meseterápia módszerének kidolgozója, egyetemi oktató. Meseterapeutaként 1996-ban kezdett dolgozni, kórházakba járt mesét mondani gyerekeknek és felnőtteknek, eközben tett szert azokra a tapasztalatokra, amelyek gyógyító munkájában segítették. 2014 januárjában megalapította a Metamorphoses Meseterápiás Egyesületet, és létrehozta a Fabuláriumot, a tértől és időtől független tudástárat, amelynek szellemi vezetője.

A mesekönyvek mellett megírta a Metamorphoses Meseterápiás Módszer három alaptankönyvét, valamint két, kutatásaival kapcsolatos kötetet. 2016-ban nyitotta meg a Metamorphoses Meseterápiás Központot, ahol különböző képzéseket, egyéni terápiákat és mesecsoportokat tart, elsősorban felnőttek részére, de különböző témákban gyerek- és ifjúsági táborokat is szerveznek. Sok helyen tanított és tanít: gyermekirodalmat, kiadói menedzsmentet, meseesztétikát.

Mesekutatóként Boldizsár Ildikó 1999-ben megkapta a néprajztudomány kandidátusa címet. Elismert és keresett alkotó és előadó itthon és külföldön is, legutóbb Párizsban pszichológusoknak, majd pedagógusoknak tartott előadásokat.

Részletek: http://www.bencsvilla.hu/hu/hirek/programok-rendezvenyek/tobbszemkozt-boldizsar-ildikoval/370

 

NOVEMBER 23. 17:30 Bencs Irodalmi estek – Talány – Struggle for life – Illyés Péter előadóestje

Kétkedés a világ fölött... Aztán a többi a szerelem, az egyedüllét, az öregedés témája köré kerített líra, mások mellett Ratkó József, Sinka István, Heine és Babits tollából.

Illyés Péter több mint ötven éve a város kulturális életének aktív szereplője: verssel, prózával szórakoztatja számtalan esemény közönségét. Volt a Krúdy Színpad és a Bessenyei Színkör színésze, rendezője, vezetője.

Talány című versének és egyben önálló estjének ötletadója Karinthy Frigyes verse, a Struggle for life, melyet november 23-án 17:30-tól hallgathat meg a Bencs Villa közönsége.

Részletek: http://www.bencsvilla.hu/hu/hirek/programok-rendezvenyek/2021.-november-23.-kedd-1730-talany-struggle-for-life-illyes-peter-eloadoestje/375

 

Ördöghné Eszter Babakiállítása

Még megtekinthető Ördöghné Eszter 600 darabos baba gyűjteményének válogatása a Bencs Villában.

88 baba, apró kellékek és kiegészítők alkotják a mini tárlatot, melyet a Bencs Villa Nagytermének polcain alakítottunk ki.

Egy különleges csodavilágból kaphat ízelítőt, aki ellátogat a Villába.

Van közöttük pólyás és síró baba, népi viseletben megjelenő és van olyan is, ami megidézi a múlt polgári hangulatát. A kis karakterbabák és a különösen értékes porcelánfejű babák békésen megférnek együtt a vitrinekben.

1986-ban, egy türingiai utazás alkalmával talált rá, és vásárolta meg az első különlegesen szép darabot Eszter.

Korábban, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye számos településén, valamint a Jósa András Múzeumban is megcsodálhatták a gyűjteményt a látogatók!

A Babakiállítás nyitvatartási időnkben látogatható, jegyek személyesen a helyszínen válthatók.

 

Jegyvásárlás:

Móricz Zsigmond Színház Jegyiroda, Nyíregyháza, Színház u. 2.

(hétfőtől péntekig 9-17 óráig) +36-42-507-006, +36-30-303-2875, +36-20-233-2926,

szervezes@moriczszinhaz.hu

 

Bencs Villa, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54.,

(Minden nap: 10-17 óráig hétfő és csütörtök kivételével), +36-20-461-4551

info@bencsvilla.hu

 

Online: ide kattintva