Még kapható a Mindenünk a színház című exkluzív kötet, amely a Móricz Zsigmond Színházat mutatja be a színházrajongók számára. A könyv beltartalmának gerincét a társulat 25 színművészével készült mélyinterjú-sorozat alkotja.

"/>

Aktuális hírek

Mindenünk a színház

Még kapható a Mindenünk a színház című exkluzív kötet, amely a Móricz Zsigmond Színházat mutatja be a színházrajongók számára. A könyv beltartalmának gerincét a társulat 25 színművészével készült mélyinterjú-sorozat alkotja.

Nyíregyháza kőszínháza bő 126 esztendővel ezelőtt, 1894. február 6-án nyitotta meg kapuit a színházkedvelő közönség nagy örömére. A Móricz Zsigmond Színház önálló társulatának története 1981. október 17-én Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művével kezdődött el. Színházunk ma is a kultúra bástyája, a nyíregyházi városközpont kulturális negyedének centruma.

A Kováts Dénes újságíró által írt és szerkesztett kiadvány röviden felidézi a színház történetét, bemutatja játszóhelyeit, (hiszen napjainkban már hat különböző helyen szolgálja a kultúrát!), majd interjúk sora következik.

A Móricz Zsigmond Színház szerepéről, az évadtervezésről és számos más témáról, gyakorlatilag a „színházcsinálásról” szól a Vezérfonalak című fejezet, melyben a szerző Kirják Róbert igazgatót, Horváth Illés művészeti vezetőt és Sediánszky Nóra művészeti tanácsadót szólaltatja meg.

A következő fejezetben a 2019/2020-as évadban a társulatot alkotó 25 színművésszel készült mélyinterjú-sorozat olvasható Dézsi Darinkától Urmai Gáborig, majd megismerhetik a nyíregyházi színház örökös tagjait, illetve a színházi munkatársak névsorát.

A záró fejezetben színházrajongó nézők vallanak az épülethez és a társulathoz való kötődésükről.  

 

Kirják Róbert igazgató így ajánlja a könyvet a leendő olvasók figyelmébe:

 „Egy színházról megjelenő kötet mindig élményt, ünnepi alkalmat jelent. Élményt, mert másképp, más módon mutathatja be a színház intézményét és művelőit, mint azt az előadások alkalmával megszokhattuk, más megközelítést, másféle közelséget kínál; és ünnepet, mert emléket állít annak az egyszeri és megismételhetetlen, fáradságos és gyönyörű együttműködésnek, amit úgy hívunk, színházcsinálás…

Ebben a kis kötetben a színház alkotói, munkatársai vallanak hivatásukról, önmagukról, arról, mit jelent számukra a színház, mit tartanak legfontosabb feladatának. Személyes és megindító portrékon keresztül találkozhatnak – kicsit másképp – azokkal, akik estéről estére produkcióikkal örvendeztetik meg Önöket, akik színházi találkozások révén lettek közeli ismerőseik.

Ezeknek a beszélgetéseknek segítségével még közelebb kerülhetünk egymáshoz – fogadják nagy szeretettel!”

 

A szerző-szerkesztő Kováts Dénes gondolatai:

„Néhány esztendeje kerültem közelebb a Móricz Zsigmond Színházhoz. Interjúkat készítettem színművészekkel és munkatársakkal egy online folyóirat számára, később a Művészasztal irodalmi-színházi rendezvénysorozat estjeit alkottuk meg közreműködésükkel, majd a Bencs Villa pódiumán faggattam néhányukat. Amikor Kirják Róbert, a színház igazgatója felvetette egy, a színházról szóló kötet ötletét, örömmel vállaltam, dolgoztam ki a koncepcióját, készítettem az interjúkat és háttéranyagokat, hiszen a megszólalóknak valóban mindene a színház.

Mert a színház varázslat, furcsa mágia, az ember belekóstol és nem tud szabadulni. Bízom benne, hogy sokak örömére született meg ez a kötet.”

 

A keménytáblás, 280 oldalas, színes fényképekkel illusztrált exkluzív kötet a Móricz Zsigmond Színház kiadásában, a Feliciter Kiadó gondozásában jelent meg, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával, „A magyar előadó-művészet megőrzése” program keretében.

 

A Mindenünk a színház c. kötet megvásárolható a Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodájában (4400 Nyíregyháza, Színház u. 2., nyitva hétfőtől péntekig 9-17 óráig, telefon: +36-42-507-006, +36-30-303-2875, +36-20-233-2926, e-mail: szervezes@moriczszinhaz.hu) és a Bencs Villában (4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54., , nyitva hétfő és csütörtök kivételével minden nap: 9-17 óráig), telefon: +36-20-461-4551, e-mail: info@bencsvilla.hu.