Aktuális hírek

Mese, mese, mátka

Harmincöt év mesekutatás, mintegy ezer tanítvány, ötvenhat eddig kiadott könyv - Boldizsár Ildikóról munkásságának néhány címszava. Szerinte a meséket vissza kell adni a felnőtteknek, és tévhit, hogy a műfaj válságban lenne. Erről is szó lesz november kilencedikén, kedden Nyíregyházán, ugyanis a Bencs Villába látogat a közkedvelt író, szerkesztő, mesekutató.

Boldizsár Ildikó mindennapjainak legmeghatározóbb tevékenysége az élőszavas mesemondás.

Mesélt születés előtt álló kisbabának, vajúdó nőnek, a világot megérteni akaró kisgyereknek, önmagát kereső kamasznak, felnőtté válástól és elköteleződéstől szorongó fiatal felnőttnek, érett férfinak és érett nőnek, idős embernek és haldoklónak. Mesélt temetésen és esküvőn, börtönökben, javító-nevelő intézetekben, gyermekotthonokban, vakok intézetében, könyvtárakban, bankokban, iskolákban, egyetemeken és kórházakban.

Mindeközben sokféle emberrel találkozott: volt közöttük koraszülött csecsemő, beteg kisgyermek és súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő felnőtt, kómában lévő fiatal lány és férfi, útját nem találó egyetemista, útját vesztett ötvenes úr, rossz párkapcsolatban vagy nem működő házasságban vergődő nő és férfi, elhagyott asszony, megcsalt férj, depressziós középkorú, gyászoló szülő és gyermek, magára maradt özvegy, halálra készülő idős ember és haláltól rettegő haldokló.

Meseterapeutaként 1996-ban kezdett dolgozni, majd kidolgozta a Metamorphoses Meseterápiás Módszert és megnyitotta a Metamorphoses Meseterápiás Központot, ahol különböző képzéseket, egyéni terápiákat és mesecsoportokat tart elsősorban felnőttek részére, de gyerek- és ifjúsági táborokat is szerveznek. Sok helyen tanított és tanít, előadásokat tart különböző foglalkozású hallgatóságának.

Egyik új ötlete, hogy MESE címmel szakmai folyóiratot hoznak létre Luzsi Margóval karöltve, melynek elsődleges célja, hogy tájékozódási alap legyen azoknak, akik mindent tudni szeretnének a mesékről, valamint a meséket munkájuk alapjának tekintő műhelyekről és szervezetekről. Indulásképpen negyedévente jelentkeznek, az első lapszám 2022. március 10-én jelenik meg.

Nem kétséges, hogy igazán érdekes est várja november 9-én, kedden 17.30-tól a Bencs Villában az érdeklődőket, lesz miről mesélni, beszélgetni. Már sokan tudják, hogy a Többszemközt című beszélgetős esteken Kováts Dénes élő mélyinterjúi részesei lehetnek az érdeklődők, melyek során a házigazda érdekes és érdemes vendégeket faggat életükről, munkásságukról, nem kerülve ki a nehéz és a humoros helyzeteket, az életpálya csúcsait és mélységeit sem. Erre számíthatnak ezúttal is.   

Természetesen nem marad el a mesélés sem!

Fotó: Gálos Viktor

Jegyvásárlás:

Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyiroda
Nyíregyháza, Színház u. 2.
(hétfőtől péntekig 9-17 óráig)
+36-42-507-006, +36-30-303-2875, +36-20-233-2926,
szervezes@moriczszinhaz.hu

Bencs Villa 
4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54.,
(Minden nap: 10-17 óráig hétfő és csütörtök kivételével), +36-20-461-4551
info@bencsvilla.hu

Online: https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/bencs-estek-tobbszemkozt-boldizsar-ildikoval-127794