Beszélgetős-zenélős est helyszíne volt 2019. március 26-án a Bencs Villa Dallamot a daraboknak címmel.

"/>

Aktuális hírek

Dallamot a daraboknak

Beszélgetős-zenélős est helyszíne volt 2019. március 26-án a Bencs Villa Dallamot a daraboknak címmel.

Nyitrai László zeneszerző több tucat színházi előadás zenei világát alkotta már meg, mégis szinte ismeretlen a nagyközönség számára. Talán azért, mert legkevésbé azt nézik-nézzük meg egy plakáton vagy műsorfüzetben: ki állította össze egy-egy színdarab zenéjét. Pedig – miként a díszleten vagy jelmezen –, a muzsikán is sok múlik, hogy igazán egyben legyen, és jól hasson az előadás.

Miért, s hogyan lesz valaki zeneszerző, zenei vezető? Miként ad dallamot a daraboknak?  Szabad kezet kap-e, vagy számos megkötés korlátozza zeneszerzői fantáziáját? Ezekről és még sok más témáról volt szó az esten, ahol a házigazda Kováts Dénes faggatta Nyitrai Lászlót, aki zenei vezetőként és komponistaként segédkezett a Móricz Zsigmond Színház több előadásának – így például a Meseautó, az Oscar, A kis hableány, A Kék bolygó – létrejöttében, most éppen a Bob herceg ad itt neki feladatokat.

Az est során A kis hableány rendezője, Sediánszky Nóra felidézte a hallgatóság számára, miért épp Lászlót kérte fel a darab zenéjének megírására, s miként tudtak együtt dolgozni, de szó esett a zeneszerző egyéb nyíregyházi munkáiról is.

A beszélgetés során fellebbent a fátyol a zeneszerzés és a színházi műhelymunka kulisszatitkairól, az alkotás folyamatáról, s kiderült, kinek írna szívesen dalokat vagy musicalt. A zeneszerző azt is elárulta, hogy nagy álma Henryk Sienkiewicz Quo vadis című művéből megalkotni egy musicalt.

Munkácsi Anita és Horváth Viktor, a Móricz Zsigmond Színház művészei dalbetétekkel színesítették az estet, s énekeltek fergeteges finálét.