Aktuális hírek

Borkóstolással egybekötött beszélgetés Gincsai Tamással

Volt olyan időszak, amikor az orvosok receptre írták fel a bort.

– A boraink olyan életérzést jelentenek és közvetítenek, amelyre mindenki vágyik – így fogalmazta meg röviden cégfilozófiájukat Gincsai Tamás, a mádi Holdvölgy Pincészet vezető borásza a Bencs-villában, amelyet erre az alkalomra egy kicsit átalakítottak: a vendégek borospoharakkal díszített körasztalok mellett ültek, a poharak pedig természetesen nem maradtak üresek…

Matek helyett puttonyszámok

A nyíregyházi származású borász Kováts Dénessel beszélgetve elmondta: egy ’93-as évjáratú tokaji aszú indította el a borkészítés felé vezető úton: hetedik-nyolcadikos lehetett, amikor otthon meglátta a palackot egy vitrin mögött. Sokáig csak nézegette, majd ki is nyílt az üveg, és egyetlen korty eldöntötte az életét.

– Az iskolai matek helyett a Tokaji borvidék történetével foglalkoztam, vagy puttonyszám-variációkat számoltam, és amikor bejelentettem, hogy borász szeretnék lenni, a szüleim furcsán néztek rám, mert nem értették, hogy Szabolcsban, a pálinka fővárosában hogy jut ez eszembe?! Megingathatatlan voltam, és az is korán eldőlt, hogy az aszúnak kiemelt szerepe lesz az életemben. Amikor 2002-ben először elmentem Mádra szüretelni, az volt a feladatom, hogy a mazsolás szemeket külön gyűjtsem. Vittem belőle haza, és amikor édesanyám meglátta, azt kérdezte, mi ez a penészes szőlő!? – A világ legdrágább kincse – válaszoltam, és ezt azóta is így gondolom. A szakdolgozatomban a tokaji aszúborok élettani hatásaival foglalkoztam, és megtudtam, hogy volt olyan időszak, amikor az orvosok vényre írták fel bizonyos pincészetek borait, és ez persze nem véletlen. Amellett, hogy szerotonintartalmuk miatt természetes hangulatjavítók, magas a szelén- és a B-vitamin-tartalmuk, segítenek a gyomorproblémákon – mesélte Gincsai Tamás, aki szerint ahhoz, hogy valaki jó borász legyen, tanulásra, kitartásra és nagyon sok alázatra van szükség.

 

Szerző:
Száraz Ancsa