Állandó-és időszaki kiállítások

A Bencs Villa első emeletén egy 1920-as évek polgári hangulatát bemutató állandó kiállítás tekinthető meg. A Jósa András Múzeum közreműködésével egy korhű női szoba, egy szalon, egy férfi szoba és egy könyvtárszoba lett kialakítva, értékes berendezési tárgyakkal, melyek a Péchy-Kovács gyűjtemény polgári darabjai. A falakat olyan fotók, festmények díszítik, amelyek a Bencs család tagjainak történelmi szerepét hozzák közelebb a látogatókhoz.


Ördöghné Eszter Babakiállítása

88 baba, apró kellékek és kiegészítők alkotják a mini tárlatot, melyet a Bencs Villa Nagytermének polcain alakítottunk ki. Egy különleges szenvedély által létrejött csodavilágból kaphat ízelítőt, aki ellátogat a Villába. 600 darabos gyűjteményéből válogatott, és bocsátotta rendelkezésünkre őket Ördöghné Eszter, hogy megmutathassuk kincseit a látogatók számára is.

Van közöttük pólyás és síró baba, népi viseletben megjelenő és van olyan is, ami megidézi a múlt polgári hangulatát. A kis karakterbabák és a különösen értékes porcelánfejű babák békésen megférnek együtt a vitrinekben.

1986-ban, egy türingiai utazás alkalmával talált rá, és vásárolta meg az első különlegesen szép darabot Eszter. A babák iránti szeretetét a férje, a családja, a barátai nagy örömmel támogatták, és vele együtt lelkesen gyarapították a gyűjteményt. Egy-egy külföldi útról visszatérve nem volt kétséges: Eszter kap egy új csodás darabot, még akkor is, ha az utazásra szánt zsebpénzt majdnem teljes egészében felemészti a vásárlás. Emellett persze, néha gyönyörű darabra lehet bukkanni akár az ócskapiacon is, csak avatott szem kell ahhoz, hogy a kincset észrevegye.

Korábban, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye számos településén, valamint a Jósa András Múzeumban is megcsodálhatták a gyűjteményt a látogatók.