Dr. Bencs Kálmán (1884-1934)

Dr. Bencs László legkisebb fia, 1884-ben született. Tanulmányait Nyíregyházán végezte, majd Kolozsvárott lett a jogtudományok doktora. Joggyakornoki minőségben lépett először a város szolgálatába, 1918-ban pedig apja nyomdokain járva polgármesterré választották.

Nyíregyházát a modern városok sorába emelte. Hivatalba lépése után első sikere volt a város és a megye első szakirányú középiskolájának, a felső kereskedelmi iskola (ma Széchenyi István Szakközépiskola) megalapítása. A Károlyiakkal kötött örökváltság 100. évfordulóján, 1924 őszén országos mezőgazdasági, ipari és kulturális kiállítást szervezett. Másfél héten át Nyíregyháza látta vendégül az országot, amely ekkor kapta meg – elsősorban a parkjainak köszönhetően – a virágos város jelzőt. Az ő idejében épült fel a Pénzügyi Palota (ma a Jósa András Múzeum épülete), a megyei rendőrkapitányság, egy új kétemeletes kórházi pavilon, a Luther-ház és a katolikus bérház, valamint a sóstói hidegstrand és megtörtént a később kiépített repülőtér alapozása is. Városirányító- és szépítő munkáját a kormányzó 1924-ben Magyar Királyi Kormányfőtanácsosi cím adományozásával ismerte el.

1934 nyarán még polgármesterségének 16 évfordulóját ünnepelték a hivatalban, de decemberben már betegségre hivatkozva szűk családi körben töltötte az ünnepeket is, 27-én délelőtt a hivatalba indult, félúton elesett, a gyorsan kiérkező orvos már nem tudott segíteni. Polgármestersége alatt erősödött Nyíregyháza, a város arculatát ma is meghatározó épületek születtek, szellemi és kulturális értelemben is európai rangra emelte a mai megyeszékhelyet. Nevét ma is őrzi egy városi kitüntetés.